Пријави се за нашиот електронски билтен

Велоцираптор, мини (Schleich 14533)

Достапност: На залиха
Delivery date: 1-2 days
Издавач: Schleich
ИСБН:
Година на издавање:
Димензии:
199,00 ден.

Овој двоножен пердувест месојад со неговите седумдесет сантиметри е мал за еден динсоаурус.

Велоцирапторот имал нокт во облик на срп, во средината на секој негов ножен прст.

Велоцираптерите најверојатно биле многу интелегентни дисоауруси кои ловеле во група. Иако тие биле високи само 60 сантиметри, овие месојади можеле да совладаат многу поголем плен. Достигнувале брзина и до 65 километри на час, и поради нивната тврда(не многу подвижна) опашка, можеле да направат брзи измени во нивниот тек. За да го јадат својот плен, Велоцирапторите имале осумдесет остри заби, заоблени по должина на устата, од кои некои биле долги и до 2,5 сантиметри. Велоцирапторите се сметаат за едни од најпаметните и најбрзите диносаурси, односно лукави ловци.

Биномско име : Велоцираптор