Пријави се за нашиот електронски билтен

Девојчето на Џејни

Достапност: На залиха
Delivery date: 1-2 days
Издавач: ИКОНА
Автор:
ИСБН:
Број на страни:
Година на издавање:
Димензии:
Јазик:
Корица:
250,00 ден.

Четиринаесетгодишната Клер, од семејството отсекогаш знаеше само за нив двете - за себе и за својата мајка, Џејни. Единственото нешто што Клер го знаеше за малиот град каде што пораснала нејзината мајка е дека тоа беше место од кое избегала и никогаш не се вратила. Сѐ досега.
Оваа година Џејни одлучи да го поминат август на семејната фарма. Додека патуваа натаму заедно, Клер имаше многу прашања: Зошто тие никогаш не зборуваа за нејзиниот дедо? Зошто мајка ѝ го напуштила Смолвуд?


И имаше уште некој друг за кого прашуваше, за еден човек по име Харолд, таткото на Клер. Сиот свој живот сонуваше за нивната прва средба: тој ќе ја признае - и ќе ја сака.
Но, семејствата имаа повеќе тајни од она што го сфати Клер и реалните односи можат да бидат покомплицирани од соништата на една млада девојка.

НАГРАДИ:

2001 - Manitoba Young Readers Choice Award, во потесен избор

2001 - Red Cedar Book Award, добитник

2000 - Young Readers Choice Award, Pacific Northwest Library Association, добитник

1999 - Books for the Teen Age List, The New York Public Library, добитник

1998 - Mr. Christie‘s Book Award, во потесен избор

1998 - Ruth Schwartz Children‘s Book Award, во потесен избор

1998 - CLA Young Adult Book Award, Canadian Library Association, добитник

1998 - Red Maple Award, Ontario Library Association, добитник

1998 - Governor General‘s Literary Award, children‘s text, Canada Council for the Arts, во потесен избор

1998 - Violet Downey Book Award, National Chapter of Canada IODE, добитник

1998 - Junior Library Guild Selection, добитник