Пријави се за нашиот електронски билтен

Носталгија

Достапност: Нема на залиха
Издавач: ИКОНА
ИСБН:
Автор:
Година на издавање:
Број на страни:
Димензии:
Корица:
Јазик:
349,00 ден.

Во оваа колекција на пет неповрзани приказни, еден од водечките романски писатели игра со идеите на авторство и авторитет. Читателите кои ги отвораат страниците на Носталгија треба да се подготват за вербален бран на имагинација, кој ќе ги отфрли претходните идеи за тоа што еден роман е, или треба да биде. Иако сите пет поглавја се посебни и издвоени, тематска, дури и хипнотизерска хармонија се наоѓа во игрите на децата, музиката на сферите, потеклото на универзумот, и во трошните блокови на апокалиптичниот Букурешт во текот на комунистичката диктатура. Според критичарите, делото на Картареску има заслужено место меѓу авторите како браќата Грим, Франц Кафка, Хорхе Луис Борхес, Хулио Кортасар, Габриел Гарсија Маркес, Милан Кундера...