There's a tiger in the garden

           

                                                     

           

               Баба ѝ на Нора тврди дека во нејзината градина има тигар но Нора не ѝ верува. Таа исто така вели дека таму можат да се најде и поларна мечка, месојадни растенија па дури и вилински кончиња големи колку птица. На Нора и е толку многу досадно, што решава да излезе и да разгледа низ градината. Изгледа баба ѝ и ја кажува вистината, таа по кратко време се сретна со мечката, ги виде вилските кончиња, успешно избега од месојадните растенија и се најде лице во лице со најпријателскиот тигар што некој може да го замисли.

            Ова е слатка и надреална приказна со прекрасна сликарска илустрација, со која книгата станува навистина посебна. Оваа книга ја продолжува традицијата на пријателски големи мачки во детската литература, па затоа тигарот на Нора е сигурен дека ќе ги израдува оние кои сонуваат за тигри кои доаѓаат на чај, а потоа остануваат да си поиграат во градината.

           Добитник на наградата Waterstones Children's Book Prize за 2017 годинина, во категоријата на илустирани книги.    

                                          

Оставете коментар